Używałem szukacza ale nie pomógł.
Kończy mi się sprzęgło w O2 2.0TDI 16V BKD 140KM. Kolega nie dawno zmienił w 1.9 TDI z 2008 na gwarancji na jednomas. Naprawdę nie czuć żadnych wibracji ani innych niedogodności a koszt około 800-900zł. Dlatego się zastanawiam nad tym co mam wsadzić do mojej. Przelatałęm już 225.000km więc sprzęgło się się kończy. Jak ruszam to piszczy (zgrzyta) oraz bierze na samym dole i lekko buja silnikiem na boki na biegu jałowym.
Czy macie doświadczenie z jednomasem w BKD? Słyszałem kilka bardzo negatywnych opinii z forum golfa, że silnik chodzi jak sieczkarnia lub kosiarka. Telepie, hałasuje i inne. To były jednak 2 czy 3 wypowiedzi. Koszt nowego z dwumasem u niby "zaprzyjaźnionego" mechanika to 2350 z robocizną.
Co robić? Chcę jeszcze z 5-6 lat pojeździć tą Octawką. Jednomas czy dwumas??
Używałem szukacza ale nie pomógł.
Kończy mi się sprzęgło w O2 2.0TDI 16V BKD 140KM. Kolega nie dawno zmienił w 1.9 TDI z 2008 na gwarancji na jednomas. Naprawdę nie czuć żadnych wibracji ani innych niedogodności a koszt około 800-900zł. Dlatego się zastanawiam nad tym co mam wsadzić do mojej. Przelatałęm już 225.000km więc sprzęgło się się kończy. Jak ruszam to piszczy (zgrzyta) oraz bierze na samym dole i lekko buja silnikiem na boki na biegu jałowym.
Czy macie doświadczenie z jednomasem w BKD? Słyszałem kilka bardzo negatywnych opinii z forum golfa, że silnik chodzi jak sieczkarnia lub kosiarka. Telepie, hałasuje i inne. To były jednak 2 czy 3 wypowiedzi. Koszt nowego z dwumasem u niby "zaprzyjaźnionego" mechanika to 2350 z robocizną.
Co robić? Chcę jeszcze z 5-6 lat pojeździć tą Octawką. Jednomas czy dwumas??
skoro zrobiłeś 225kkm na orginalnym sprzęgle to wsadzaj takie samo, raczej wątpie czy auto wytrzyma kolejne 225kkm więc sprzęgło nie powinno byc wtedy większym problemem :wink:
p.s. ja tez mam orginalne z dwumasem przy moim setupie i jezdze, poprzedni sprzęgło wytrzymało 120kkm
mam 226000 km i drugi dwumas w tym samochodzie.
Bardzo długo wytrzymało Twoje - jak masz na to załóż dwumas i miej nadziej że wytrzyma 200 tys km. zazwyczaj kończą się koło 120 tys (+-)
rozmawiałem ze swoim mechanikiem jakiś czas temu i bez najmniejszego problemu można wymienić. Różnicą jest większa twardość sprzęgła, ale Ty na pedale nie odczujesz dużej różnicy. Sprzędło wytrzyma znacznie dłużej niż dwumas.
wybór zależy bardziej od Twoich finansów niż warunków technicznych. Oszczędność ponad połowy kwoty dwumasu daje do myślenia.
Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
Dzięki za info.
Na te 2350zł nie za bardzo mnie stać. Samochód pierwsze 200.000km zrobił jako służbowy latając przez 2,5 roku Polska - Niemcy, stąd może taka wytrzymałość. Teraz od 1,5 roku telepię go po mieście i wyjazdy wycieczkowe.
Chciałbym właśnie wstawić jednomas ale boję się tego, że samochód będzie źle chodzić, np. na biegu jałowym rzucać, trząść, wpadać w wibracje.
Czy spotkaliście się z takimi zjawiskami? Czy ktoś ma zamontowany jednomas w BKD?
Dzięki za info.
Na te 2350zł nie za bardzo mnie stać. Samochód pierwsze 200.000km zrobił jako służbowy latając przez 2,5 roku Polska - Niemcy, stąd może taka wytrzymałość. Teraz od 1,5 roku telepię go po mieście i wyjazdy wycieczkowe.
Chciałbym właśnie wstawić jednomas ale boję się tego, że samochód będzie źle chodzić, np. na biegu jałowym rzucać, trząść, wpadać w wibracje.
Czy spotkaliście się z takimi zjawiskami? Czy ktoś ma zamontowany jednomas w BKD?
u nas chyba nie ma takiego goscia co by załozył jednomas do bkd
Największy problem nie tkwi w telepiącym się silniku lecz w trwałości skrzyni biegów. W samochodach z silnikiem diesla montuje się koło dwumasowe z racji lepszego tłumienia wibracji spowodowanych charakterystyką pracy silnika. W związku z tym nie obawiał bym się telepiącego silnika lecz szybszego zużycia skrzyni biegów. Gdyby jednomas zdawał w 100% swoje zadanie to na pewno producenci by je stosowali, tym bardziej że mamy w tej chwili wyścig cięcia kosztów produkcji pojazdów.
Moje zdanie jest takie że jeżeli masz problem z kosztem dwumasy to nie stać cię żeby stosować półśrodki. Remont lub wymiana skrzyni biegów będzie na pewno kosztowniejsza niż założenie nowego koła dwumasowego.
Przemyśl sprawę. Wybór należy do Ciebie.
Mały OT. Miałeś już problemy z pękniętą głowicą ??
Największy problem nie tkwi w telepiącym się silniku lecz w trwałości skrzyni biegów. W samochodach z silnikiem diesla montuje się koło dwumasowe z racji lepszego tłumienia wibracji spowodowanych charakterystyką pracy silnika. W związku z tym nie obawiał bym się telepiącego silnika lecz szybszego zużycia skrzyni biegów. Gdyby jednomas zdawał w 100% swoje zadanie to na pewno producenci by je stosowali, tym bardziej że mamy w tej chwili wyścig cięcia kosztów produkcji pojazdów.
Moje zdanie jest takie że jeżeli masz problem z kosztem dwumasy to nie stać cię żeby stosować półśrodki. Remont lub wymiana skrzyni biegów będzie na pewno kosztowniejsza niż założenie nowego koła dwumasowego.
Przemyśl sprawę. Wybór należy do Ciebie.
Mały OT. Miałeś już problemy z pękniętą głowicą ??
a co ty miałeś? :wink: bo ja czekam kiedy to nastąpi :P ale jak narazie przejechane ponad 120tys i spokój :szeroki_usmiech
piramida, z tym programem to długo nie będziesz miał spokoju raczej :P
jak testy esp? bo za chwilę zima się skończy :wink:
ostatnio za duzo samochodów było na parkingu więc wolałem nie swirować a pozniej nie było okazji ale spoko za chwile zmrozi i sypnie zresztą jak zwykle po halnym
a odnosnie programu to jestem bardzo ciekawy ile wytrzyma ten silnik przy mojej jezdzie i setupie, zaznaczam ze traktuje go delikatnie jak jest zimny i oliwke tymieniam co 10tys
nawet jak by silnik sie wysypał to mały remoncik któy pewnie w 3-4 tys sie zmiesci i dalej jazda :diabelski_usmiech
dodam jeszcze ze auto ma dopiero około 120 tys, w przyszłym roku będe robił około 20-25 tys rocznie a zamierzam jeszcze tak ze 2 lata pojezdzić więc po dwóch latach bedzie około 180kkm zrobine, w związku z tym mam nadzieje ze mój następcą pojezdzi nią jeszcze troche
W samochodach z silnikiem diesla montuje się koło dwumasowe z racji lepszego tłumienia wibracji spowodowanych charakterystyką pracy silnika.
W starszych TDI (Golf 3 na przykład czy w Audi) montowali jednomas i jeździł. Do chyba jednego z Roomserów też ponoć pakują jednomas, oznaczenie silnika to chyba BSW.
Wątpię, aby dzisiaj producenci martwili się o trwałość podzespołów, w ich interesie jeśli coś częściej się psuję, to trzeba to wymieniać częściej, a więc kasa. A dwumas wytrzyma krócej od jednomasu.
P.S. Do BKD to w ogóle da się zamontować jednomas?
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Wg moich informacji nie da rady do BKD założyć jednomasu ze względu na skrzynię szóstkę.
Do 1.9 TDI jak najbardziej,sam od niedawna mam jednomas i jak narazie śmiga aż miło. Wiadomo,że skrzynia bardziej dostaje po dupie,ale i tak powinna te 400tys km wytrzymać.
Zamieszczone przez Udesky
W starszych TDI (Golf 3 na przykład czy w Audi) montowali jednomas i jeździł
Zgadza się,ale tam skrzynie były bardziej pancerne.
Gdyby jednomas zdawał w 100% swoje zadanie to na pewno producenci by je stosowali
Nie słyszałem żeby jednomas w starszych autach nie spełniał oczekiwań, co więcej multum ludzie zmieniało dwumasę na jednomas i często przy mocy 2x większej od seryjnej, skrzynie dawały radę.
Zamieszczone przez Arti23
mamy w tej chwili wyścig cięcia kosztów produkcji pojazdów
Dlatego montują koła zamachowe nie przystosowane do mocy i momentu silnka, szybciej padają i zarabiają na kiencie. Dochodzimy do sytuacji kiedy turbosprężarkę, głowicę, dwumas, sprzęgło zmieniamy jak hamulce i tylko czekamy aż samochód nawali, oby nie w kłopotliwym miejscu i czasie :evil:
Zamieszczone przez Udesky
Do BKD to w ogóle da się zamontować jednomas?
Dobre pytanie, nie spotkałem się z tym.
Zamieszczone przez MiroTDI
Zgadza się,ale tam skrzynie były bardziej pancerne
To tylko przypuszczenia czy jak? A poza tym co z tego że skrzynia wytrzyma "tylko" 400 tys. km jak do tego czasu wydamy 20 tys. na silnik i wszystko co z nim związane. Ehhh szkoda gadać :|
Zamieszczone przez piramida
no musze powoli zbierać kaskę na nową głowice :szeroki_usmiech
To jest zdrowe podejście, co się ma wysrać to się wysra piramida, rządzisz :szeroki_usmiech
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
fernando napisał/a:
Można montować jednomasowe koło zamachowe do BKD, ale ciężko jest takie u nas kupić.
Podaj nr części, albo np jakiś konkretny sklep.
Numer części Sachs: 883089 000034. Sklepu nie podam, bo (jak pisałem wyżej) z dostępnością jest na tyle źle, że ja odpuściłem po długich i bezowocnych poszukiwaniach :evil:
Z zamówieniem chyba nie powinno być problemu albo przez ich sklep (wysyłka tylko 19EUR) albo dział tuningu w intercarsie. Osobną rzeczą jest cena.
slavi, określenia "chyba" i "nie powinno" do mnie nie przemawiają... Może miałem pecha, ale nie udało mi się nigdzie tego kupić. I nie mam na myśli faktu, czy napisane jest "dostępne" na jakiejś stronie, ale chodzi mi o stan faktyczny :evil:
człowiek tez nie raz na wyrost kupuje pewne rzeczy, jezeli seryjne sprzęgło wytrzymuje około 100-150kkm i kosztuje około 2tys zł a np sachs performance około 3.5 tys to dla mnie nie ma sensu szukać za wszelkącene mocniejszego skoro i tak nie ma pewnosci ile zrobi sie kilometrów na wzmocnionym, przy mojej jezdzie sprzegło seryjne sprzegło powinno wystarczyc na około 4 lata więc zobaczymy jak to bedzie :szeroki_usmiech
zapomniałem odac ze na seryjnym setupie, na obecnym to nawet najstarsi górale nie wiedzą ile zrobie :P
Komentarz